Direct Trade koffie, wat is dat?

12-07-2017. Het Fair Trade-keurmerk is tegenwoordig op veel producten te vinden. Van chocolade tot fruit, van noten tot koffie. Het zou de garantie zijn voor een eerlijke prijs voor de boeren in ontwikkelingslanden. In de koffiewereld is echter een nieuwe trend aan het opkomen: Direct Trade koffie.
Wat is het verschil tussen deze twee en hoe wil SlowDownCoffee bijdragen?

DirectTrade logo (SlowDownCoffee)

Fair Trade

Met het kopen van een Fair Trade product weet je dat het met je karma wel goed zit. Als je Fair Trade producten koopt, ondersteun je bijvoorbeeld gezinnen waarvan de kinderen dankzij een goed inkomen naar school kunnen. Ook zorg je er voor dat het grondbezit van de boer kan groeien en dat zij bijdragen aan een beter milieu door bijvoorbeeld te investeren in bodemverbetering.

Toch zijn er ook veel onderzoeken en media die stellen dat Fair Trade niet altijd kan waarmaken wat het belooft. Zo stelt een artikel in de Volkskrant dat ‘Fair Trade een Westers speeltje is’ en vaak niet werkt door bijvoorbeeld een corrupte overheid. Daarbij claimt Trouw dat de consument met het kopen van een Fair Trade product vooral betaalt voor het in stand houden van de organisatie achter het keurmerk.

 

En Direct Trade dan?

Maar wat houdt Direct Trade dan precies in en waarin verschilt dit met Fair Trade? Bij Direct Trade wordt er rechtstreeks bij de boeren ingekocht, zonder tussenkomst van een handelaar of organisatie die een keurmerk voert.

Direct Trade is onder koffiebranders opgekomen om zelf direct contact te kunnen hebben met de koffieboeren. Kleine boeren of bedrijfjes kunnen namelijk vaak niet het logo van Fair Trade krijgen. Dit komt doorzat ze niet bij een grotere organisatie zijn aangesloten. Daarnaast gaat een deel van de opbrengst van Fair Trade producten naar de organisatie die de kwaliteit waarborgt. Het minimumloon is daarbij alleen een garantie  voor de co-operatie van het keurmerk en niet voor de kleinschalige plantage aan het eind van de keten, zo stelt een artikel van The Guardian. Als deze co-operatie corrupt blijkt te zijn, kan de boer dus naar zijn geld fluiten.

Natuurlijk heeft Fair Trade wel het voordeel dat het de consument de garantie geeft dat de handel gecontroleerd is door een overkoepelend orgaan dat het keurmerk uitdeelt. Daarentegen is het voordeel van Direct Trade op dit gebied dat er geen geld verloren gaat aan zo’n organisatie waarover veel discussie kan bestaan. Een overkoepelend orgaan is bij de handel van Direct Trade niet nodig omdat de koffiebranders zelf contact met de boer heeft.

De discussie over wat nu uiteindelijk ‘beter’ is heeft dus vele kanten en is niet ‘zwart wit’. Aangezien het voordeel van de boeren per situatie sterk kan verschillen, hangt het vooral van de onderneming van welke onderneming? af welke keuzes er het beste gemaakt kunnen worden.

 

En wat doet SlowDownCoffee?

SlowDownCoffee gelooft in, en kiest daarom voor, Direct Trade. Dit omdat we hiermee zelf écht weten dat de koffieboer een goede, eerlijke prijs voor een kwalitatief goed product krijgt. Onze koffiebrander kent de koffieboeren persoonlijk waardoor de hele keten ’van koffieboon tot kopje’ veel korter is. Bekijk ook het filmpje over deze keten op Culy.nl!

Momenteel biedt SlowDownCoffee één Direct Trade koffie aan, de Colombia El Aljibe. En wij gaan ons uiterste best doen om zo snel mogelijk het gehele assortiment om te schakelen naar Direct Trade!

Tags: , , ,


Een reactie op “Direct Trade koffie, wat is dat?

  1. Pingback: Even voorstellen: Slow Down Coffee | Van Alles Over Koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.