Een kleine geschiedenis van koffie

15-11-2013. Elke dag genieten mensen wereldwijd van de heerlijke smaak van koffie. Maar hoe is koffie eigenlijk ontdekt? En waar werd er voor het eerst van een kop koffie genoten? Een kleine geschiedenis van koffie.

DSC_0218Terug gaan in de tijd om te achterhalen hoe een bepaald fenomeen is ontstaan, is vaak lastig. Zo ook met onze heerlijke gewoonte van koffiedrinken. Legendes en vermoedens over de ontdekking van de koffiebes en het drinken van de eerste koffie, zijn er echter genoeg.

Kaldi

Hoogstwaarschijnlijk werd koffie voor het eerst door de mens opgemerkt in de provincie Kaffa in Ethiopië waar het bunn of bunna genoemd werd, wat ‘boon’ betekent. Een bekende legende vertelt het verhaal van herder Kaldi die met zijn geiten op stap was en merkte dat ze opvallend energiek waren nadat ze van de bessen van een bepaalde struik hadden gegeten. De geiten maakten de gekste sprongen, veel lawaai en weigerden mee terug te gaan naar huis. Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak, nam Kaldi wat besjes van deze struik mee. De besjes smaakte lichtzoet en bestonden uit laagjes vruchtvlees met zaadjes in de kern. Toen hij op deze zaden kauwde, kreeg hij het gevoel dat hij alles aan kon, had hij ineens heel veel energie en het gevoel dat hij niet meer moe zou worden.

Absoluut één van de fijne redenen waarom wij vandaag de dag graag koffie drinken. Én een leuk verhaal. Maar hoe zit het met de meer feitelijke geschiedenis van koffie?

Arabieren en Nederlanders

Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Dit nadat zij de zaden uit Ethiopië hadden meegenomen of deze door Ethiopische stammen op één van hun reizen naar Arabië waren meegebracht. De Arabieren spraken niet meer van bunn maar van qahwa dat ‘geeft sterkte’ of ‘macht’ betekent. Ondanks de pogingen om het recept voor koffie geheim te houden, verspreidde de ‘koffie gewoonte’ zich naar Egypte en Syrië.

Het eerste Europese koffiehuis zou in de 16e eeuw in Venetië zijn geopend, maar het is niet duidelijk wie daarvoor gezorgd heeft. De Nederlanders zagen wel handel in het zwarte goud en smokkelden de plant in de 17e eeuw mee naar Indonesië, Sri Lanka en Zuid-Amerika waar deze goed bleek te groeien. Koffie was nu wereldwijd verspreid. Vanaf het begin van de 18e eeuw werd de drank in Nederland steeds populairder en kwamen er vele koffiehuizen. Vanaf 1750 werd koffie volksdrank nummer één.

Mooie verhalen om bij stil te staan, de volgende keer dat je de bijzondere smaak van koffie proeft. Geniet!

Tags: , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.