Trend: Slow Coffee

04-12-2017. Na de hype van de snelle en pittige Italiaanse espresso, is het tijd voor een tegenbeweging: Slow Coffee. Wat houdt Slow Coffee eigenlijk in en welke zetmethodes horen bij deze trend?

slow coffeeBeleving

Waar de espresso zorgt voor krachtige en rijke smaken, komen bij de ‘langzame’ zetmethodes de nuances en zachtheid van koffie juist tot hun recht. Bij zetmethodes die meer tijd kosten en daarom de naam Slow Coffee verdienen, krijgt bijvoorbeeld een Single Origin koffie de kans om al zijn interessante smaken af te geven. Dit staat tegenover de korte extractietijd van een espresso waarbij juist gebruik wordt gemaakt van melanges. Hierbij geven de afzonderlijke bonen alleen hun eerste en meest kenmerkende smaak af. Bij Slow Coffee draait het daarentegen dus om de unieke en genuanceerde smaak van een koffie en de beleving van het drinken ervan.

Zetmethodes

Welke zetmethodes horen dan bij deze trend van Slow Coffee?
Zoals we al eerder over zetmethodes schreven, heeft het ouderwetse filter een comeback gemaakt. Door het langzaam bereiden van de koffie past deze zetmethode namelijk helemaal bij de trend van Slow Coffee. Met natuurlijk nét even een nieuwe twist. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van een V60 dripper met bijbehorende filter waarbij het water langzaam op de koffie wordt geschonken. Benieuwd hoe je filterkoffie in dit nieuwe jasje zelf kan maken? Bekijk de video van Clive Coffee!

Een andere zetmethode waarbij het filter een grote rol speelt, is de bereiding van een koffie met de Chemex. In 1941 werd de Chemex als zetmethode bedacht en ontwikkeld. Ook de Chemex heeft een speciaal filter dat eerst wordt natgemaakt voordat de koffie wordt opgeschonken. Het verschil met de filterkoffie van een V60 is vooral een kwestie van persoonlijke smaak en het feit dat je voor de bereiding met een Chemex een fijnere maling nodig hebt. Ook voor de Chemex heeft Clive Coffee een handige brewing guide online gezet!

Nog een zetmethode die als Slow Coffee bestempeld kan worden is de bereiding van koffie met een Cona. Zonder filter en met een uiterlijk dat bij een scheikundelokaal past, maakt deze interessante Cona een heerlijke ‘langzame koffie’. Door middel van een vacuümtechniek wordt de koffie gezet en is het de moeite waard om te blijven kijken. Voor deze zetmethode mag de maling van de koffie grof zijn. Benieuwd hoe de Cona werkt? Bekijk het filmpje hieronder!

Tags: , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.