De vijanden van koffie

22-10-2017. We hebben allemaal de voorkeur voor verse koffie. Maar de kwaliteit van koffie gaat snel achteruit zodra het gemalen wordt. Binnen 15 minuten verliest de koffie zelfs zo’n 60% van de aroma’s. Maar hoe kan je dan nu het best je koffie bewaren

Waarom je koffie beschermen?

Het geheim van een lekker kopje koffie is: vers gebrand, vers gemalen en vers gezet. Koffie is op zijn lekkerst wanneer het tussen de één en zes weken na branding genuttigd wordt. De smaak van de koffie gaat na zes weken snel achteruit, ook als de verpakking nog ongeopend is. Dit is ook direct de reden dat wij als SlowDownCoffee de koffie branden op bestelling.

De vijanden van koffie zijn: lucht, licht, warmte, vocht en te sterke geuren. We adviseren daarom om uw vers gebrande koffie te bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Zet gemalen koffie ook nooit in de koelkast, de condens in de koelkast tast de oliën aan en daarmee de aroma van de koffie. Zodra de vers gebrande koffie gemalen is, kan je de koffie maximaal 10 á 14 dagen bewaren.

We adviseren dan ook om ongemalen bonen te kopen en te investeren in een koffiemaler. Zelf malen heeft ook als voordeel dat je zelf de fijnheid kiest die nodig is voor jouw zetmethode.

Hieronder hebben we een aantal tips om de aroma’s en de kwaliteit van de vers gebrande koffie zo lang mogelijk te bewaren:

  • Houd de verpakking gesloten.  Bewaar de koffie na openen in een CoffeeVac bewaarbus die luchtdicht kan worden afgesloten, bij voorkeur een ondoorzichtbare bewaarbus.
  • Bewaar de koffie nooit in de buurt van sterk ruikende etenswaren of andere sterk geurende artikelen. Ook niet in de koelkast dus!
  • Investeer in een koffiemaler en koop onze ongemalen koffiebonen. Maal zoveel koffiebonen als je nodig hebt vlak voor het zetten van je kopje koffie. Zo behoud je de heerlijke aroma’s en smaak.
  • Koffie kan je bewaren in de vriezer. Dit kan een voordeel zijn met gemalen koffie in kleinere porties. Het invriezen van bonen heeft geen enkel zin, gezien bonen luchtdicht verpakt goed te bewaren zijn. Eenmaal ontdooide koffie wederom invriezen is niet verstandig in verband met condensvorming.
  • Bestel de hoeveelheid die je nodig hebt, zo heb je altijd vers gebrande koffie!

CoffeeVac bewaarbussen, ons advies.

De luchtdichte bewaarbussen van CoffeeVac kan je mee bestellen met je verse koffiebonen zodat je ze netjes kan opbergen. Het bijzondere aan deze voorraadbussen is dat ze een 1-weg ventiel hebben: lucht kan uit de voorraadbus, maar er niet in! De bewaarbussen zijn verkrijgbaar in 3 maten, geschikt voor verse koffiebonen of versgemalen koffie: 250 gram, 500 gram en 1 kg.

Je kunt de CoffeeVac voorraadbussen met daarin je verse koffie (of andere vers producten) bewaren in je voorraadkast, koelkast of vriezer.

Hoe bestel en bewaar jij je koffie thuis? En hoe lang bewaar jij je koffie?

Tags: , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.