De Italiaanse espresso

17-05-2014. We kennen ‘m allemaal en velen van ons houden er van: de Italiaanse espresso koffie. Maar hoe zijn de Italianen tot de geliefde drank en machine gekomen? Nadat het eerste koffiehuis in Europa in Venetië open ging, werd koffie een geliefd product op ons continent en ging men er mee experimenteren.

 

Geschiedenis in vogelvlucht

Het nadeel van het bereiden van koffie was namelijk dat het veel tijd in beslag nam. Door de grote vraag naar snellere bereidingen werd al in vroeg in de 19e eeuw een methode bedacht. Bij deze methode wordt het hete water door middel van stoomdruk door de gemalen koffie gefilterd. De stoomdruk werd verkregen door het water in een kookvat op hoge temperatuur te brengen.

espresso koffie

De machine van de Italiaan Angelo Moriondo uit 1884 wordt als voorloper van de zetmethode voor espresso gezien. Zijn patent werd omschreven als ‘nieuwe stoommachine voor het direct zetten van een koffiedrank’. Deze machine met grote boiler verhitte het water tot een druk van 1,5 bar waarmee het door de koffie werd geperst.

Rond 1900 werden in Italië variaties op deze zetmethode bedacht waardoor bereidingen per kop mogelijk werden – ‘expres’, voor één persoon gemaakt. Zie hier de oorsprong van de naam ‘Espresso’.  In 1901 patenteerde Luigi Bezzera de eerste compacte espressomachine, de ‘Ideale’, geschikt voor elke gewone drinkgelegenheid. Water én stoom werden onder 1,5 bar door de gemalen koffie gedrukt. Daarna ontstonden er verschillende espresso-fabriekjes zoals La Pavoni, La Rancillio en La Marzocco die deze methode kopieerde en wat kleine aanpassing deden voor het gebruiksgemak.

 

Aan de bar

Tegenwoordig zijn de Italiaanse koffiebars een drukke ontmoetingsplek, vooral in de ochtend. Even een koffie drinken voordat de dag weer verder gaat. Voor hen is een espresso gewoon een ‘koffie’ aangezien dit de meest gedronken vorm van koffie is. Anders dan wij hier vaak gewend zijn, blijven Italianen aan de bar staan, drinken hun koffie snel op, zeggen elkaar goedendag en gaan weer verder.

Hoe drink jij het liefst je espresso? Staand, zittend, thuis of bij een leuke koffiebar? Vertel het ons in de comments!

Tags: , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.