Verse koffiebonen versus Nespresso

20-09-2013. Hoe zet jij je dagelijkse kop koffie? Met tal van zetmethodes is dat nog een lastige keuze. De één kan niet zonder verse koffie gezet met een Italiaans espressomachientje en de ander is fan van de handige cups van Nespresso. Wij vroegen ons af: wat zijn de verschillen?
promotieFB_500px

Prijs

Voor veel mensen is de prijs altijd een belangrijke factor. Feit is dat een Nespresso apparaat een stuk goedkoper is dan een espresso machine. Als je echter koffie wilt zetten met een Percolator, filter of een Cafetière ben je nog goedkoper uit. Maar hoe zit het na de aanschaf van een geschikt apparaat met het verbruik van de koffie zelf? Met de cups van Nespresso kom je uit op ongeveer 35 cent voor een kopje; met verse koffiebonen kost dat je ongeveer 14 cent. Een behoorlijk verschil dat natuurlijk groter wordt naarmate je meer koffie drinkt.

Gemak

Met Nespresso is koffie zetten een fluitje van een cent, waar je met losse koffie(bonen) vaak iets meer geduld en handigheid moet tonen. Daarbij neemt een Nespresso apparaatje vaak minder ruimte in beslag dan een espresso machine.

Gebruik je verse koffie echter weer met een andere methode zoals een filter, Percolator of Cafetière dan ben je in de keuken nog minder ruimte kwijt aan je dagelijks kop cafeïne. Daarnaast is een groot nadeel van de gemakkelijk weg te gooien aluminium cups dat deze een behoorlijke aanslag op het milieu vormen.

Smaak

Een andere belangrijke factor is natuurlijk smaak. Smaken verschillen; dat is een ding dat zeker is. Wie welke koffie het lekkerst vindt is erg persoonlijk en lastig door anderen te bepalen.

Wat met koffie zetten echter wel belangrijk is, is dat het water goed de smaken van de gemalen koffie kan opnemen en zo een vol aroma vormt. Wat is hierin het verschil tussen Nespresso en gemalen koffie?

Allereerst is er de versheid van de koffie zelf die voor een heel groot gedeelte de smaak bepaalt. Om deze reden zet SlowDownCoffee ook altijd de branddatum op het pak. Zo weet je als koffieliefhebber dat het met de versheid wel goed zit en het water de smaken gemakkelijk kan opnemen. Hoe vers de koffie van Nespresso is, is echter lastig te bepalen.

Daarnaast is de hoeveelheid koffie die je gebruikt belangrijk. Het aantal gram dat je per kopje koffie gebruikt is bij verse koffie ongeveer 8 gram en bij Nespresso 5,7 gram (bron: Consumentenbond). Met verse koffie gebruik je dus een grotere hoeveelheid koffie waardoor het water hier makkelijk mee in aanraking komt en zo goed de smaak kan opnemen. Wat ons als koffieliefhebbers betreft geeft dat een heerlijk aroma!

Benieuwd naar onze koffies? Bekijk dan onze smaken, of bestel een proefpakket en vertel ons wat je ervan vind!

Tags: , , ,


2 reacties op “Verse koffiebonen versus Nespresso

 1. Die berekening voor espresso en verse bonen daar klopt natuurlijk weinig van.
  Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat:

  In het begin noet je de juiste maling en bonen combinatie uitproberen.
  Je ben hier snel al een kilo bonen aan kwijt met ondrinkbare koffie.

  Voor het gemak wordt de prijs van een bonen maler ook maar even over het hoofd gezien.

  Verzendkosten voor verse bonen moet je er ook nog bij rekenen want je kan het niet in de supermarkt halen.
  Eventueel kosten voor een cursus espresso zetten staat er ook niet bij.

  En geloof me, je kan in theorie met een espresso machine betere koffie krijgen dan met nespresso maar als je biet weet wat je doet (zoals de meeste mensen) dan is zo een nespresso niet verkeerd. Altijd constante kwaliteit en met hoeveelheid water is in te stewllen en temperatuur is op sommige modellen ook nog in te stellen.

  Een verse espresso is echt wel wat duurder dan wat in je lijstje staat.

  • Bonen zijn vanaf 6 euro per kilo in de randstad gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Een kilo? bonen om de machine af stellen, dat is dan 6 hele euro’s incl btw. Ik heb zelf een Jura Impresario S9 waar al 25000 kopjes mee gezet zijn. 1x moest de maler vervangen worden voor iets meer dan 200 euro. De maler zit dus IN de machine!!!
   Bij mij komt er geen Nespresso in. Altijd blij met mijn vers gezette koffie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.