Herkomst van koffie: Single, Estate, Melange

27-08-2013. Bij het kopen van koffie stuit je vaak op teksten als Single Origin, Single Estate, Melange of Blend. Maar wat betekenen deze claims nu eigenlijk? En wat zegt dit over de smaak van de koffie die je koopt?

herkomst van koffie

Om te beginnen: Single Origin

De claim Single Origin laat weten dat de koffiebonen uit één specifieke regio komen. De koffiebonen kunnen dan wel op verschillende plantages in deze regio verbouwd zijn. In deze regio zijn de ecologische omstandigheden, zoals de bodem en het weer, perfect voor een specifieke koffiesoort. Zo komen de unieke kenmerken van de Single Origin koffie goed tot hun recht. Single Origins hebben daarom vaak ook een karakteristieke smaak. Zo wordt koffie uit Ethiopië bijvoorbeeld vaak gekenmerkt door tonen van fruit.

Single Estate

Bij Single Estate komen de koffiebonen van één en dezelfde plantage. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er een rechtstreekse band met de boer is of omdat deze plantage een zodanige omgeving heeft dat de smaak heel kenmerkend is. SlowDownCoffee heeft een Single Estate koffie, de El Aljibe, die de koffiebranders direct van de boer kopen. Daarom is deze koffie ook  Direct Trade. Niet alle Direct Trade is per definitie ook Single Estate. Een boer waarvan de koffiebranders direct inkopen kan namelijk meerdere plantages hebben.

Melange

Bij een Melange (ook wel Blend genoemd) is er sprake van een combinatie van koffiebonen uit verschillende regio’s en van verschillende plantages. Hierdoor is de smaak vaak complexer dan bij een Single Origin of een Single Estate koffie. Melanges worden vaak gebruikt voor het zetten van een espresso, omdat deze zetmethode een kortere extractietijd heeft dan koffie van een filter of cafetière. Omdat de smaak van de koffie afhankelijk is van de extractietijd, hebben de verschillende bonen bij het zetten van een espresso alleen de tijd om hun eerste (vaak kenmerkende) smaak af te geven. Zo ontstaat er met een Melange een mooi smakenpalet dat niet ‘over the top’ is.

Tags: , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.